University of Oulu

Marjamehustamojen sivuvirtana muodostuvan marjapuristeen fenoliset uuteaineet

Saved in:
Author: Honkaniemi, Riina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Chemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 21
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202209233443
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Honkaniemi, 2022
Publish Date: 2022-09-23
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lappalainen, Katja
Description:

Tiivistelmä

Marjoja hyödynnetään ruoanlaitossa, säilönnässä muun muassa mehuina ja hilloina sekä syödään sellaisenaan. Marjamehustamoista sivuvirtana muodostuvaa marjapuristetta on jopa 20 % alkuperäisten marjojen painosta, joka päätyy yleensä jätteeseen. Marjapuristeeseen jää kuitenkin vielä ihmiselle terveyttä edistäviä yhdisteitä, kuten polyfenoleita. Ne ovat kasveilla toissijaisia aineenvaihduntatuotteita, joihin kuuluu muun muassa väripigmentit eli antosyaanit. Terveydelliset vaikutukset johtuvat näiden antioksidanttisuudesta. Tutkielma perehtyy suomalaisista marjoista mustikkaan, mustaviinimarjaan, tyrniin ja hillaan, marjapuristeen prosessointiin, fenolisten uuteaineiden kokonaismääriin, ja antioksidanttiseen kapasiteettiin.

Marjapuristeen prosessi lähtee esikäsittelystä, jossa puriste säilytetään jäädyttämällä, sulatetaan tai kuivataan suoraan kylmäkuivauksen avulla ja hienonnetaan ennen uuttoa. Polyfenolien uutossa voidaan käyttää tavallista kiinteä- nesteuuttoa tai vaihtoehtoisesti ultraääniavustettua tai paineistettua kuumavesiuuttoa. Liuottimina käytetään usein vettä ja jotain alkoholia, kuten metanolia tai etanolia. Uute analysoidaan tietyillä analyysimenetelmillä riippuen mitä halutaan tarkastella.

Mustikka, mustaviinimarja, tyrni ja hilla ovat sekä ulkonäöllisesti että kemiallisesti erilaisia marjoja. Määritykset osoittivat mustikalla ja mustaviinimarjalla olevan suurempi fenolinen kokonaismäärä ja antioksidanttinen kapasiteetti kuin muilla. Eroja löytyy myös yhdisteistä, joita kyseisillä marjoilla on eniten. Tarkoilla fenolisten uuteaineiden määrityksillä saadaan tietää, ovatko uuteaineet soveliaita käytettäväksi esimerkiksi farmaseuttisiin tuotteisiin. Marjapuristeesta uutettujen aineiden lisäksi myös itse marjapuristetta voidaan käyttää esimerkiksi raakaaineena terveysvaikutteisissa elintarvikkeissa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Riina Honkaniemi, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/