University of Oulu

Oulun Hiirosen vanha eläinten hautausmaa : aikalaisarkeologinen tutkimus

Saved in:
Author: Puska, Jasmin1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Archaeology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 3.4 MB)
Pages: 82
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202209273448
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Puska, 2022
Publish Date: 2022-09-28
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Ikäheimo, Janne
Reviewer: Äikäs, Tiina
Ikäheimo, Janne
Description:

Tiivistelmä

Tämä aikalaisarkeologinen tutkimus käsittelee Oulun Hiirosen vanhan eläintenhautausmaan hautamuistomerkkejä ja niiden sijoittumista hautausmaalle. Hautausmaalla on tehty kaksi systemaattista ja tarkkaa kartoitusta, ensin syksyllä 2018 tuhoutuneelle osalle ja myöhemmin kesällä 2020 lopulle hautausmaalle. Vuonna 1993 toimintansa lopettaneelle hautausmaalle on aikanaan haudattu useampi tuhat lemmikkiä ja vielä virallisen toiminnan loppumisen jälkeenkin useita kymmeniä. Kartoituksen yhteydessä hautausmaalta dokumentoitiin 707 hautaa ja 734 lemmikkiä. Jokainen hauta kartoitettiin paikkatietojärjestelmään takymetrin avulla, ja aineistoa käytettiin tulkittaessa hautojen sijoittumista hautausmaalla. Hautausmaan kartoitus yhdistettiin Oulun Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen arkistoista löytyviin hautakirjoihin.

Suurin osa lemmikeistä on koiria, mutta myös kissoja ja muita pieneläimiä on runsaasti. Muistomerkeistä dokumentoitiin niiden malli, materiaali, teksti, koristelu ja kunto. Suurin osa muistomerkeistä on joko perinteisiä graniittisia hautakiviä, luonnonkivestä tehtyjä tai puisia merkkejä. Ristejä löytyi 64, vaikka ne olivat hautausmaalla kiellettyjä. Erilaisista ylijäämämateriaaleista tehtyjen muistomerkkien määrä on huomattava, ja ne tekevät hautausmaasta ja lemmikkien muistamisesta mielenkiintoista, koska vastaavaa ei löydy ihmisten hautausmailta. Hautamuistomerkeissä on nähtävissä yhteys ihmisten hautausmaalle ja samalla eläintenhautausmaan tunnelman luoma vapaus toteuttaa itseään.

Myös muistamiseen liittyvä esineistö dokumentoitiin, suurimmaksi osaksi lemmikkejä muistetaan kynttilöin ja tekokukin. Muistaminen tapahtuu samoina päivinä kuin ihmisten ja muutenkin se mukailee paljon ihmisten muistamista. Ylläpidettyjä tai mahdollisesti ylläpidettyjä hautoja löytyi 83. Varsinaisia ajallisia tai lemmikkien lajiin liittyviä trendejä ei havaittu. Lisäksi näyttää siltä, ettei hautausmaan alkuperäinen suunnitelma toteutunut, vaan lemmikkienomistajat saivat haudata lemmikkinsä parhaaksi katsomalleen paikalle.

Hautausmaan muistomerkit ja lemmikkien muistaminen mukailevat ihmisten hautausmaalla tavattavia piirteitä, mutta esimerkiksi itsetehdyt ja ylijäämämateriaaleja hyödyntävät muistomerkit tekevät siitä omalaatuisen. Muistomerkit osoittavat lemmikin merkityksen omistajalleen, ja kuinka edesmennyttä lemmikkiä saatetaan muistaa vielä vuosikymmenien jälkeen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Jasmin Puska, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/