University of Oulu

Kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon

Saved in:
Author: Nuora, Elisa1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 3.3 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202210043464
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Nuora, 2022
Publish Date: 2022-10-05
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Aarnio, Petri
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatin työni on osa yhteisprojektia, johon kuuluvat Asemakaavasuunnittelun, Asuntosuunnittelun sekä Kerrostalosuunnittelun kurssit. Kandin työkseni valitsin rakenneopin Kerrostalosuunnittelun kurssin.

Asemakaavasuunnittelun kurssilla aloitettu projekti sijoittuu Kempeleen Vihiluotoon ja ylittää osittain Kempeleen rajan Oulunsalon puolelle. Alue sijaitsee Lentokentäntien sekä meren rannan välissä ja sitä haluttiin kehittää portiksi yritysalueelle, joka alkaa Vihiluodon kohdalta ja jatkuu lentokentälle päin. Suunnittelualueella on kauniita virkistysreittejä, jotka kulkevat itäpuolen Natura-alueelle.

Suunnittelutyö alkoi alueen kehittämisellä ja asemakaavan muutoksen laatimisella. Halusin luoda satama-alueesta houkuttelevan ja se toteutui laiturialueella, johon sijoitin virkistysalueen sekä paritalokorttelin. Suunnitelmaan sisältyy yksi kerrostalokortteli, jota työstettiin projektin toisessa vaiheessa. Suunnittelutyössäni koin tärkeäksi virkistysalueen säilyttämisen sekä satama-alueen kehittämisen. Halusin ottaa huomioon myös olemassa olevan asutuksen ja niiden näkymien säilyttämisen. Suunnitelmassani yritysalue on selkeästi omalla vyöhykkeellään erillään asutuksesta, ja se sulkee asuinalueen omaan rauhaansa meren äärelle.

Projektin toisessa vaiheessa kerrostalokorttelia kehitettiin eteenpäin pihasuunnitelmalla sekä kerrostalon sijoittelulla ja massoittelulla. Tärkein lähtökohta itselleni massoittelun suunnittelussa oli omakotitalomaisen luonteen toteuttaminen; kerrostalo sai kolme kerrosta sekä harjakattoteeman. Pientalomaista luonnetta toteutin myös pihan suunnittelussa terassialueella sekä cityviljelymahdollisuudella. Pidin tärkeänä, että pihalta on suora näkymä merelle ja että se on rauhoitettu liikenteeltä. Tästä syystä autopaikat on sijoitettu osittain pienen kansipihan alle sekä autokatoksiin alemmalle pihan tasolle. Kerrostalokortteli on korotettu muusta ympäristöstä maantäytöllä ja pihaa reunustaa betoninen muuri. Jätehuolto on järjestetty tapahtuvaksi kadun puolelta kellarikerroksessa sijaitsevaan jätehuoneeseen. Kellarikerros on kadun korkeudella ja siitä on suora pääsy Torpankujalle. Asuntosuunnittelussa on toteutettu eri kokoisia asuntoja erilaisiin tarpeisiin sekä yksi esteetön asunto.

Kolmannessa vaiheessa perehdyttiin rakentamismääräyksiin ja kerrostalosta laadittiin rakennusosapiirrokset. Suunnitelmani toteutui kolmikerroksisena CLT-rakennuksena, sillä puurakentaminen kiinnostaa itseäni eniten. Kerrostalon materiaalit tarkentuivat ja kaikkiin puuverhouksiin päätin käyttää Accoya-puuta sen kosteisiin oloihin soveltuvuuden vuoksi. Kerrostaloa kehystää tumma puuverhous sekä harjakatto. Kehyksen sisäpuoliset pinnat ovat valkoista ohutrappausta ja syvennyksiin sijoitetut parvekkeet on verhoiltu luonnonvärisellä rimoituksella.

see all

Subjects:
Copyright information: © Elisa Nuora, 2022. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/