University of Oulu

Fistelit halkiolasten oikomishoidossa

Saved in:
Author: Pitkänen, Riikka1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 27
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202210113484
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Pitkänen, 2022
Publish Date: 2022-10-12
Thesis type: Other thesis
Tutor: Harila, Virpi
Reviewer: Pirttiniemi, Pertti
Harila, Virpi
Description:

Tiivistelmä

Tämä tutkimus on kirjallisuuskatsaus fisteleiden esiintyvyydestä, altistavista tekijöistä sekä oikomishoidon vaikutuksesta fisteleiden ilmaantuvuuteen halkiopotilailla. Tutkielman aineistona on ollut pääasiassa englanninkielisiä artikkeleita ja julkaisuja. Aineistossa on myös hyödynnetty kahta Oulun Yliopistossa valmistunutta väitöskirjaa. Julkaisujen etsinnässä on käytetty Pubmed-, Google Scholar- sekä Scopus-tietokantoja. Tietokannoista on käytetty sieltä vapaasti luettavissa olevia julkasuja. Olen käyttänyt seuraavia hakutermejä: ”cleft palate”, ”fistula”, ”orthodontic treatment”, ”maxillary expansion”, ”velopharyngeal insuffiency”.

Tässä tapauksessa fistelillä tarkoitetaan putkimaista rakennetta, joka muodostaa yhteyden suun ja nenäontelon välille. Normaalisti yhteyttä ei ole. Fisteli voi aiheuttaa potilaalle epämiellyttävää tunnetta, kun ruoka ja juoma pääsevät kulkemaan nenäontelon ja suun välillä. Lisäksi fisteli voi vaikuttaa puheenkehitykseen ja tiettyjen äänteiden muodostumiseen. Tutkielmassa on myös käsitelty fistelien luokittelua.

Halkiopotilaalle voi myös syntyä velopharyngeaalinen toimintahäiriö VPI (velopharyngeal insuffiency). VPI aiheuttaa potilaan puheeseen hypernasaalisuutta. VPI:tä voidaan hoitaa puheenparannusleikkauksella. Tutkielmassa havaittiin, että fisteli lisää riskiä saada VPI sekä vähentää puheenparannusleikkauksen onnistumisprosenttia.

Halkiolapsilla on tavallista enemmän purentavirheitä ja muita hampaistoon liittyviä poikkeavuuksia. Oikomishoitoa tehdään eri ikäkausina, ja lähes kaikki halkiolapset tarvitsevat sitä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tuloksena havaittiin, että oikomishoidon ja fistelin muodostumisen välillä ei ole selkeää yhteyttä. Laajennuksen jälkeen ilmenevät fistelit ovat olleet olemassa jo primaarileikkauksen jälkeen, mutta niitä ei ole havaittu ennen maksillan levitystä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Riikka Pitkänen, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.