University of Oulu

Siirtolaiskeskustelu Pohjois-Pohjanmaalla 1912–1920 paikallisten sanomalehtien antaman kuvan pohjalta

Saved in:
Author: Timonen, Tuomas1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, History
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.7 MB)
Pages: 93
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202212203834
Language: Finnish
Published: Oulu : T. Timonen, 2022
Publish Date: 2022-12-20
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Alenius, Kari
Jalagin, Seija
Reviewer: Alenius, Kari
Hokkanen, Markku
Description:

Tiivistelmä

Vuosina 1912–1920 käytiin Pohjois-Pohjanmaalla sanomalehdissä intensiivistä keskustelua siirtolaisista ja siirtolaisuudesta. Tämän tutkimuksen tavoite oli etsiä näissä keskusteluissa esiintyneitä erityispiirteitä, sävyjä sekä teemoja.

Päälähteinä toimivat Pohjois-Pohjanmaalla julkaistut sanomalehdet: Liitto, Kaleva ja Kansan Tahto, joiden kautta Pohjois-Pohjanmaan siirtolaiskeskustelusta saadaan laaja kuva niin aatteellisesti, sosioekonomisesti kuin myös asuinalueen perusteella. Näistä sanomalehdistä on käyty läpi käyttäen erilaisia siirtolaisuuteen liittyviä hakusanoja. Hakusanoin tehtyjä löydöksiä on sen jälkeen käsitelty media- ja tekstianalyysin keinoin.

Tutkimuksen lopputuloksena voidaan todeta, että sanomalehdillä oli eroja muun muassa siirtolaisiin ja siirtolaisuuteen suhtautumisessa, käsittelytapojen teemoissa sekä julkaisujen määrissä. Erityispiirteitä lehdillä olivat esimerkiksi Liiton painotukset maaseutuun ja uskontoon, Kansan Tahdon painotukset ammattiliittoihin ja työväenaatteeseen ja Kalevan painotukset raha-asioihin ja isänmaallisuuteen.

see all

Subjects:
Copyright information: © Tuomas Timonen, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.