University of Oulu

Aivomalarian patogeneesi

Saved in:
Author: Laurén, Katariina1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Biology
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 24
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202212293885
Language: Finnish
Published: Oulu : K. Laurén, 2022
Publish Date: 2022-12-30
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Viljakainen, Lumi
Helanterä, Heikki
Description:

Tiivistelmä

Malaria on Plasmodium-suvun alkueläimen aiheuttama loistauti, joka on maailmanlaajuinen terveysuhka. Malaria voi esiintyä helppona kuumetautina tai taudin vakavana muotona. Aivomalaria on yleensä P. falciparumin aiheuttama malarian vakava muoto, joka aiheuttaa neurologisia häiriöitä ja voi johtaa kuolemaan. Aivomalarialle eniten alttiina ovat malarian runsaan esiintyvyyden alueilla elävät alle viisivuotiaat lapset ja taudin vakavuutta lisäävät malarian hoidossa käytetyille malarialääkkeille resistentit Plasmodium-kannat. Aivomalarian patogeneesin tunteminen onkin ensisijaisen tärkeää, jotta uusien hoitomuotojen kohdentaminen etenkin neurologisia vaurioita aiheuttaviin tekijöihin olisi mahdollista. Aivomalarian patogeneesiä tutkitaan edelleen ja tällä hetkellä sitä pidetään monitekijäisenä. Infektoituneiden punasolujen sekvestraation, endoteelisolujen aktivaation, tulehdustilan aiheuttamien reaktioiden sekä veri-aivoesteen vaurioitumisen on havaittu olevan aivomalarian patogeneesin neljä päätekijää.

Infektoituneiden punasolujen sekvestraatio tarkoittaa loisen infektoimien punasolujen tarttumista aivojen hiussuonten endoteeliin. Tämä johtaa esimerkiksi aivojen hiussuonten tukkeutumiseen ja endoteelisolujen aktivoitumiseen. Aktivoitunut endoteelisolu aloittaa veren hyytymistä aiheuttavan reaktiosarjan ja alkaa tuottaa trombiinia. Lisäksi endoteelisolujen väliset tiiviit liitokset voivat hajota ja se voi tuottaa solukalvolleen sekvestraatiota lisääviä adheesiomolekyylejä. Tulehdustila aktivoituu, kun malarialoinen havaitaan kehossa. Immuunipuolustuksen valkosolut alkavat tuottaa syto- ja kemokiineja verenkiertoon, jonka kautta ne pääsevät aivojen verisuoniin. Siellä ne aiheuttavat endoteelisolujen aktivaatiota. Tulehdustilan myötä myös esimerkiksi CD8+-T-tappajasolut virtaavat aivoihin ja aiheuttavat endoteelisolujen apoptoosia. Nämä tekijät voivat aiheuttaa veri-aivoesteen vaurioitumisen, josta seuraa neurologisia komplikaatioita kuten aivoverenvuoto ja kallonsisäisen paineen nousu, jotka puolestaan voivat johtaa potilaan kuolemaan.

Uusin aivomalarian ehkäisykeino on lokakuussa 2021 WHO:n hyväksymä RTS,S-malariarokote. Sen on havaittu suojaavan malarian vakavalta muodolta ja tähän mennessä rokotetta on suositeltu annettavan malarian runsaan ja kohtalaisen esiintyvyyden alueilla eläville lapsille. Aivomalarian hoidossa on tärkeää aloittaa mahdollisimman nopeasti tehokas malarialääkitys, mutta sen teho on kuitenkin heikentynyt malarialääkkeille resistenttien Plasmodium-kantojen myötä. Uusia hoitomenetelmiä kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi infektoituneiden punasolujen sekvestraatiota estäviä, immuunipuolustuksen reaktiota hillitseviä sekä endoteelisoluja suojaavia menetelmiä on tutkittu, mutta niitä ei ole vielä hyväksytty käytettäviksi aivomalariapotilaiden hoitoon.

see all

Subjects:
Copyright information: © Katariina Laurén, 2022. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.