University of Oulu

Englanninkielisestä urheilukielestä muodostetut suomenkieliset käännöslainat ja lainaidiomit Urheilucast-podcastissa

Saved in:
Author: Koivisto, Seppo1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, Finnish Language
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.4 MB)
Pages: 28
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202302021099
Language: Finnish
Published: Oulu : S. Koivisto, 2023
Publish Date: 2023-02-03
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Frick, Maria
Description:

Tiivistelmä

Tutkielmassani tutkin käännöslainojen ja lainaidiomien muodostumista Urheilucast-podcastissa. Halusin tutkia, millaisia käännöslainoja ja lainaidiomeja urheilukieleen muodostetaan englannin kielen pohjalta. Keskityin tutkielmassani ennen kaikkea uusiin käännöslainoihin ja lainaidiomeihin, joita ei löydy sanakirjoista ja jotka eivät ole yleisessä käytössä.

Aineistonani käytin Urheilucast-podcastia, joka on kolmesti viikossa ilmestyvä urheilua käsittelevä podcast, joka käsittelee usein pohjoisamerikkalaisia urheilusarjoja. Tutkimukseni kohdistuikin englannin kielen vaikutukseen suomen kielellä pohjoisamerikkalaisista urheilusarjoista puhuttaessa.

Tutkielmani esimerkeistä löytyy tarkkoja morfosemanttisia ja semanttisia käännöslainoja, yhtään vapaata käännöslainaa esimerkeissäni ei ole. Kaikki tutkielmani esimerkkeinä olevat lainaidiomit ovat morfosemanttisia lainaidiomeja, mutta tarkkojen käännösten lisäksi mukana on myös yksi vapaasti käännetty lainaidiomi.

Tutkielmastani ei voi vetää yleisiä johtopäätöksiä, sillä tutkimuksen kohteena on ollut vain yhden henkilön tapa puhua ja muodostaa käännöslainoja ja lainaidiomeja. Tutkimustulokseni kuitenkin noudattelevat muita viimeaikaisia tutkimustuloksia siitä, että englannin kielen vaikutus urheilukieleen on merkittävää.

see all

Subjects:
Copyright information: © Seppo Koivisto, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.