University of Oulu

Taiteilijan tila : piirteitä ja merkityksiä — Vallisaaren taiteilijaresidenssi

Saved in:
Author: Salomäki, Elias1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 73.6 MB)
Pages: 72
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202302081124
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Salomäki, 2023
Publish Date: 2023-02-08
Thesis type: Master's thesis (tech)
Tutor: Lassila, Anssi
Reviewer: Yliaho, Tanya
Description:

Tiivistelmä

Ateljee on usein arkkitehtonisesti yksinkertainen tila, joka muodostaa taidemaailman perustan, sillä se on taiteilijan luomistyön alkutila. Se näyttelee tärkeää osaa taideteoksen, ja sitä kautta koko taidekentän rakenteessa. Tähän tilaan taideteokset joko jäävät, tai ne lasketaan taiteen kuluttajien ja taidemaailman eri osapuolien käsiin. Heidän kauttaan teokset löytävät paikkansa kokoelmista sekä julkisista ja yksityisistä tiloista. Museot, galleriat ja lukemattomat muut tilat, joissa kuvataiteen teokset ovat läsnä, lepäävät ateljeen suojissa tapahtuvien prosessien varassa.

Läntisessä maailmassa ateljeella on siis useita merkityksiä taiteilijan itsensä lisäksi kulttuurille ja kulttuurihistorialle. Ateljeet voivat esiintyä useilla eri tavoilla taiteessa, kulttuurissa, valokuvissa, artikkeleissa ja urbaaneilla alueilla. Tästä huolimatta useat nykypäivän työtilat sijaitsevat paikoissa, jotka eivät näy ulospäin esimerkiksi muille kaupunkilaisille. Työtiloja on sijoitettu epäpaikkoihin: entisen teollisuusrakennuksen halleihin, hylättyihin kemian tutkimuslaitoksiin ja toimistotilojen konttorihuoneisiin, joiden työntekijät ovat muuttaneet tai tilojen rakennuttajan yritystoiminta on päättynyt. Kuten eräs taiteilija mainitsi työhuonevierailun aikana, taiteilijat ottavat käyttöön ja heille tarjotaan niitä tiloja, jotka eivät muille kelpaa.

Vallisaaren taiteilijaresidenssi on kuvataiteilijoiden määräaikaista työskentelyä varten suunniteltu rakennus. Residenssi sijaitsee Vallisaaren pohjoispuolen kaavoitetulla alueella. Taiteilijaresidenssin suunnitelma perustuu ateljeen lukuisiin käyttötarkoituksiin: ajanviettoon, työskentelyyn, kohtaamiseen ja teosten esittelyyn. Tavoitteena on luoda kuvataiteilijoille nykyaikainen tilakokonaisuus, joka mahdollistaa taiteellisen työskentelyn sitä varten suunnitelluissa tiloissa ja inspiroivassa ympäristössä. Residenssi on puurakenteinen, ja sen arkkitehtuuri koostuu harjakattomaailman suojaan jäävistä massoista sekä kokonaisuuden keskelle jäävästä atriumista.

see all

Subjects:
Copyright information: © Elias Salomäki, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.