University of Oulu

Yläkulmahampaan poikkeavan puhkeamisen hoitomenetelmät ja hoidon kulku

Saved in:
Author: Tallgren, Annukka1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Medicine, Department of Dentistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1.2 MB)
Pages: 51
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202303291319
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Tallgren, 2023
Publish Date: 2023-03-30
Thesis type: Other thesis
Tutor: Lähdesmäki, Raija
Ristaniemi, Jenni
Reviewer: Silvola, Anna-Sofia
Harila, Virpi
Description:

Tiivistelmä

Pysyvä yläkulmahammas on yleisin poikkeavasti puhkeava hammas viisaudenhampaiden jälkeen. Yläkulmahammas puhkeaa suuhun toisen vaihduntavaiheen loppupuolella viereisiä hampaita myöhemmin. Myöhäinen puhkeamisajankohta yhdistettynä kulmahampaan pitkään puhkeamisreittiin altistaa kulmahampaan puhkeamisen häiriöille, joiden seurauksena kulmahammas voi puhjeta väärään sijaintiin tai jäädä puhkeamatta. Poikkeavasti puhkeava yläkulmahammas sijaitsee useimmiten joko suulaen tai huulen puolella suhteessa viereisiin hampaisiin. Yläkulmahammas on hammaskaaren kulmakivi, ja on täten tärkeä niin purennallisesti kuin esteettisesti. Sen tärkeän roolin vuoksi kulmahampaan poikkeavan puhkeamisen hoito on tärkeää.

Yläkulmahampaan poikkeavan puhkeamisen hoitomenetelmät voidaan jakaa varhais- ja myöhäisvaiheen hoitomenetelmiin. Poikkeavan puhkeamisen varhainen diagnostiikka on tärkeää, jotta voidaan hyödyntää varhaisvaiheen hoitomenetelmiä. Tällöin voidaan myös välttyä mahdollisilta poikkeavan puhkeamisen aiheuttamilta ongelmilta. Maitokulmahampaan poisto sekä ahtauden varhaishoito ovat varhaisvaiheen hoitomenetelmiä. Menetelmissä hyödynnetään kehittyvän kulmahampaan puhkeamiskapasiteettia. Jos poikkeava puhkeaminen diagnosoidaan myöhään, kulmahampaan puhkeamisikä on ohitettu. Myöhäisvaiheen hoitomenetelmissä yläkulmahammas paljastetaan kirurgisesti, jonka jälkeen kulmahammas vedetään hammaskaarelle kiinteäkojeiden ja oikomisvetojärjestelyiden avulla. Kulmahampaan veto kaarelle voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Samoin kirurgisista paljastusmenetelmistä valittavina on useita eri menetelmiä. Kulmahampaan poikkeava sijainti määrittelee ensisijaisesti valittavan menetelmän. Myöhäisvaiheen hoitomenetelmät ovat pitkäkestoisia ja monivaiheisia edellyttäen myös potilaalta hyvää yhteistyökykyä ja motivaatiota.

Syventävän opintojen tutkielman tarkoituksena on tarkastella yläkulmahampaan poikkeavan puhkeamisen hoitomenetelmiä ja hoidon kulkua kirjallisuuskatsauksen muodossa. Tutkielman aineisto koostuu laajasta määrästä kansainvälisiä katsausartikkeleita, systemaattisia katsausartikkeleita, tutkimusraportteja ja tapausselostuksia.

see all

Subjects:
Copyright information: © Annukka Tallgren, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.