University of Oulu

Boorin talteenotto kestomagneeteista

Saved in:
Author: Kähkönen, Emilia1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science, Chemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.6 MB)
Pages: 25
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304191428
Language: Finnish
Published: Oulu : E. Kähkönen, 2023
Publish Date: 2023-04-19
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pesonen, Janne
Tuomikoski, Sari
Description:

Tiivistelmä

Boori on keskeinen raaka-aine teollisuudessa, kuten lasin ja pesuaineiden valmistuksessa sekä kemiallisissa metalliseoksissa kuten kestomagneeteissa. Neodyymi-rauta-boori kestomagneetteja (NdFeB), käytetään laajalti monissa nykyaikaisissa laitteissa, kuten kiintolevyissä, sähköajoneuvoissa ja tuulivoimaloissa. NdFeB-magneetit sisältävät booria, mikä tekee niistä mahdollisen boorin talteenoton lähteen.

Boorin talteenotto kestomagneeteista on kuitenkin haastavaa magneettien monimutkaisen koostumuksen vuoksi. NdFeB-magneetit koostuvat harvinaisten maametallien, raudan ja boorin seoksesta, ja boorin erottaminen tästä seoksesta vaatii monimutkaisia tekniikoita. Yksi lähestymistapa boorin talteenottoon kestomagneeteista on hydrometallurginen käsittely. Hydrometallurgisista menetelmistä tehokkaimpia boorin talteenottoon ovat saostus ja liuotinuutto. Liuotinuutossa boori saadaan jäämään vesifaasiin, josta boori voidaan ottaa talteen erilaisin menetelmin esimerkiksi adsorptiolla, hydrotermisillä käsittelytekniikoilla tai hyödyntämällä ioninvaihtotekniikoita.

Vaikka boorin talteenotosta kestomagneeteista on hyötyä, tämän prosessin toteuttamiseen suuressa mittakaavassa liittyy joitakin haasteita. Näitä ovat muun muassa boorin alhainen pitoisuus kestomagneeteissa sekä vaihtoehtoisten ja edullisempien boorilähteiden saatavuus. Boorin talteenotto kestomagneeteista on kuitenkin tärkeä tutkimus- ja kehitysalue kiertotalouden ja boorin riittävyyden näkökulmasta.

see all

Subjects:
Copyright information: © Emilia Kähkönen, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.