University of Oulu

D-vitamiini ja sen vaikutus immuunijärjestelmään

Saved in:
Author: Järvinen, Jasmin1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, Biochemistry
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.9 MB)
Pages: 28
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202304291487
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Järvinen, 2023
Publish Date: 2023-05-02
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lehtiö, Lari
Juurikka, Krista
Description:

Tiivistelmä

D-vitamiinin vaikutusta immuunijärjestelmään on tutkittu läpi vuosien, mutta vuonna 2019 maailmanlaajuinen pandemia antoi ponnahduslaudan sen immuunijärjestelmää tehostavien vaikutuksien tutkimiselle. D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen, ja lumekontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että veren kalsidiolin ollessa alle 25 nmol/l, eli vaikeaan D-vitamiinipuutokseen liittyy suurentunut ylähengitystieinfektion riski. Väestötutkimukset viittaavat myös siihen, että infektioriski voi olla suurentunut jo alle 75 nmol/l pitoisuudella (Paakkari, 2022).

Paakkari kirjoittaa Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim:issa (2022) myös siitä, että koronavirusinfektioon sairastumisen riskin on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren kalsidiolipitoisuus on ollut alle 50 tai 75 nmol/l. Kuitenkin toistaiseksi tiedetään vain, että vaikka riittävä D-vitamiinitaso vaikuttaa suojaavan infektiolta, jo alkaneessa infektiossa sen merkitys on epävarma.

D-vitamiinin tiedetään vaikuttavan luuston terveyteen ja kehon kalsiumtasapainoon, mutta on ilmeistä, ettei luusto ole ainoa säätelykohde. D-vitamiinilla on vaikutuksia noin 1 000 geeniin lähes kaikissa elimistön kudoksissa (Paakkari, 2022), mikä viittaa sen laaja-alaisiin tehtäviin kehossa. Pienimuotoiset plasebokontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinihoidolla on edullisia vaikutuksia tulehdusta mittaaviin veriarvoihin ja mahdollisesti taudin kulkuun. Koronavirusinfektion tutkimuksissa on viitteitä siitä, että vaikean, tehohoitoa vaativan infektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala (Paakkari, 2022).

see all

Subjects:
Copyright information: © Jasmin Järvinen, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/