University of Oulu

Työhyvinvointikonsultaation vaikutus työhyvinvointiin ja tuottavuuteen

Saved in:
Author: Vaahto, Vili1
Organizations: 1University of Oulu, Oulu Business School, Bachelor's Programme in Economics and Business Administration
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.5 MB)
Pages: 41
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305031505
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Vaahto, 2023
Publish Date: 2023-05-03
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Heikka, Eija-Liisa
Description:

Tiivistelmä

Työhyvinvointi on erityisen tärkeä ja ajankohtainen aihe, sillä esimerkiksi Suomessa on tällä hetkellä nuorten keskuudessa käynnissä mielenterveyskriisi (Kujala, 2022). Suomalaisten nuorten mielenterveysongelmien lisäksi mielenterveysongelmia on valitettavan paljon myös työikäisessä väestössä. Suomessa vuosien 2016 ja 2019 välillä mielenterveyssyistä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä kasvoi 25 %. Vuonna 2019 mielenterveysperusteet ohittivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet syynä jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle ja mielenterveysperusteet olivatkin tuolloin ensimmäistä kertaa ikinä suurin syy työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiselle Suomessa. Vuonna 2019 33 % myönnetyistä eläkkeistä oli mielenterveysperusteisia. (Eläketurvakeskus, 2020.) Suomessa vuonna 2022 32 % työkyvyttömyyseläkkeelle jääneistä kärsivät mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä (Eläketurvakeskus, 2023).

Tämä tarkoittaa sitä, että iso osa nykyisestä ja tulevasta työskentelevästä sukupolvesta joko kärsii mielenterveysongelmista tai ovat päässeet näistä ongelmista yli. Tästä voikin päätellä, että yrityksiltä odotetaan uudenlaista, mielenterveyden huomioivaa, johtamista ja tästä syntyy tarve työhyvinvoinnin ammattilaisille, kuten hyvinvointikonsulteille ja -valmentajille. Savolainen, Kolonen, Salin ja Äimälä (2018) toteavat hyvinvoinnin ammattilaisten kysynnän kasvavan, koska työhyvinvointi ei ole ”kerralla kuntoon” -tapainen asia, vaan jatkuva prosessi, jonka tulisi olla kiinteä osa yrityksen päivittäistä toimintaa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Vili Vaahto, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/