University of Oulu

Vuoristoalueiden maatalouden vähenemisen syyt ja sen hillintä Keski-Euroopassa ja Välimeren alueella

Saved in:
Author: Stenberg, Annika1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.9 MB)
Pages: 20
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305262020
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Stenberg, 2023
Publish Date: 2023-05-29
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lindholm, Marja
Description:

Tiivistelmä

Euroopassa on useita vuoristoalueita, ja niiden yksi elinkeinoista on maatalous. Vuoristoalueet sekä maataloustoiminta tarjoavat useita ekosysteemipalveluita niin vuoristoalueiden asukkaille kuin läheisten alankoalueidenkin väestölle. Euroopan vuoristoalueilla on tapahtunut maatalouden sekä väestön vähentymistä viimeisten vuosikymmenten aikana 1950-luvulta lähtien.

Maatalouden vähenemisen merkittävimmät syyt ovat matkailun lisääntyminen vuoristoalueilla sekä maatalouden harjoittajien eläköityminen ja harjoittamisen jatkajien puute. Matkailun lisääntymisen myötä vuoristoalueilla työntekijöitä on siirtynyt maataloudesta matkailun pariin esimerkiksi parempien tulojen ja työolojen toivossa. Maatalouden harjoittajien keski-ikä on noussut, kun maatalouden pariin ei tule nuorista työvoimaa, sillä he eivät halua työskennellä maatalouden parissa. Maatalouden harjoittajien eläköityessä toiminnalle ei löydy jatkajaa, mikä johtaa maatilojen lopettamiseen.

Euroopan Unionin yhteisen maatalouspolitiikan tuet on kehitetty tukemaan maataloustoimintaa, ja ne ovat monille Euroopan vuoristoalueiden maatiloille kriittinen tekijä tilojen säilymisen kannalta, sillä merkittävä osa tilojen tuloista voi koostua tuista. Paremman politiikan avulla voidaan kohdistaa tukia aluekohtaisesti niille alueille, jotka sitä tarvitsevat. Poliittisten linjausten ja Euroopan Unionin yhteisten maatalouspolitiikan tukien tulisi kannustaa maatalouden harjoittajia myös kestävämpään maatalouden harjoittamiseen. Politiikan avulla olisi myös merkittävää saada maatalouden, matkailun sekä maaseudun kehityksestä toimiva kokonaisuus.

see all

Subjects:
Copyright information: © Annika Stenberg, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/