University of Oulu

Maapallon historian ilmastotapahtumien syyt ja seuraukset : sukupuutoista elämän kehittymiseen

Saved in:
Author: Pennanen, Joel1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Science
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 1 MB)
Pages: 33
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202305262021
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Pennanen, 2023
Publish Date: 2023-05-29
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lindholm, Marja
Description:

Tiivistelmä

Tässä tutkielmassa keskitytään ilmastoon ja erityisesti ilmastohistoriassa tapahtuneisiin merkittäviin ilmastotapahtumiin. Tutkielma käsittelee Cryogenian jäätiköitymistä, Hirnantian jäätiköitymistä, Permikauden lopun rajua lämpenemistä, Liitukauden kasvihuoneilmastoa ja Paleo-Eoseenin lämpöhuippua. Nämä tapahtumat olivat erittäin merkittäviä, koska ilmaston muuttuminen ja sen seuraukset olivat valtavia.

Ilmasto on muuttunut sen eliniän aikana erittäin paljon. Välillä maapallolla on ollut ajanjaksoja, jolloin jää on peittänyt melkein koko maapallon ja välillä jäätä ja lunta ei ole ollut juuri missään maapallolla. Yleensä näiden muutosten taustalla ovat olleet muutokset ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksissa. Muutokset ovat kuitenkin erittäin monimutkaisia, joten muillakin tekijöillä on ollut vaikutusta. Rajuilla ilmastotapahtumilla oli monia seurauksia, varsinkin elämän kehittymiseen maapallolla. Tapahtumien seuraukset olivat yleensä erittäin laajat massasukupuutot, minkä takia nämä tapahtumat näkyvät edelleen maapallon ekosysteemeissä.

Ilmasto tulee vääjäämättä muuttumaan tulevaisuudessa ja siksi onkin tärkeää tutkia ilmastohistoriaa. Se antaa meille erittäin hyvä kuvan siitä, miltä ilmasto saattaa tulevaisuudessa näyttää. Tutkimus auttaa meitä ymmärtämään paremmin ilmastossa tapahtuvia muutoksia ja auttaa meitä sopeutumaan niihin. Ilmasto tulee muuttumaan tulevaisuudessa, mutta pystyykö ihminen löytämään keinot elämään muuttuvassa ilmastossa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Joel Pennanen, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.