University of Oulu

Kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon

Saved in:
Author: Halonen, Vilja1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 18.8 MB)
Pages: 12
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202306272757
Language: Finnish
Published: Oulu : V. Halonen, 2023
Publish Date: 2023-06-28
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Kandityöni suunnittelutavoitteena on ollut suunnitella mahdollisimman toimiva ja ekologinen kerrostalo Kempeleen Vihiluotoon. Kerrostaloni kantava rakenne on puuta, joka on tähänastisen tietoni mukaan yksi ekologisimmista rakennusmateriaaleista, sillä se sitoo hiiltä. Puu ei ole materiaalina pelkästään ekologinen, se on myös harvinaisen kaunis ja kodikas, sekä hengitysilma paranee. Kerrostaloni katolla on aurinkopaneeleita, ja se toimii Vihiluodossa, sillä kerrostaloni kohoaa yli 22 metrin korkeuteen. Aurinkopaneelit on suunnattu niin, että aurinko voi paistaa niihin mahdollisimman monta tuntia vuorokaudessa, eikä lähellä ole sellaisia puita jotka varjostaisivat paneeleita. Alue jonka suunnittelin asemakaavakurssilla, on vehreä ja lähellä luonnonsuojelualuetta. Siten olen pitänyt huolen että asutus alueellani ei nouse alueella liian korkeaksi, että luonnonsuojelualue säilyy mahdollisimman koskemattomana. Asuinalueellani on paljon vehreitä piha-alueita, sekä paljon alueita on jätetty koskemattomaksi. Myös hulevesien säilytykseen ja imeyttämiseen on varattu paljon hauskoja ja kokeilullisia ratkaisuja.

Projektissa on neljä erilaista pohjaa asukkaille. Yksi neliö, yksi kaksio, sekä kaksi yksiötä. Tämä mahdollistaa asukkaiden diversiteetin, ja siten parantaa alueen elävöitymistä. 7.kerroksessa on yhteistiloja: sauna sekä iso monitoimitila, jota voi käyttää joko juhlatilana tai oleskelutilana tai siellä voi järjestää vaikka tanssikilpailun. Mitä yhteisöllisempi asukaskunta, sitä parempaa huolta asukkaat pitävät alueesta ja rakennuksen lähimaastosta.

Rakennuksesta avautuvat näkymät viereiselle natura-alueelle, ja tähän ilmansuuntaan olevaa ikkunapinta-alaa olenkin halunnut maksimoida. Luonnon läheisyys tuo ihmisten elämään paljon iloa, se poistaa stressiä, sekä luonnon äänet voi tuoda omaan makuuhuoneeseen avaamalla ikkunan. Lopulta tämä nostaa ihmisten arvostusta luontoa kohtaan, ja siten voi vaikuttaa heidän tuleviin ekologisiin arvoihin.

Mielestäni on tärkeää rakentaa Vihiluotoon kerrostaloja. Oulu on vetovoimainen opiskelijakaupunki, ja osa opiskelijoista haluaa muuttaa luonnon läheisyyteen. Tällä hetkellä parhaimmat mahdollisuudet taitavat löytyä Linnanmaan opiskelija-asunnoista. En usko että se täyttää vaeltajamielisen opiskelijan toiveet. Vihiluodossa on uimaranta, natura-alue, lammashaka, sekä lintutorni. Mielestäni on tärkeää että näistä asioista nauttiminen ei ole mahdollista pelkästään ihmisille, joilla on varaa ostaa monikerroksinen omakotitalo. Tällä hetkellä Vihiluodon asumismuotoina ovat rivitalot tai omakotitalot. Se on myös tunnettu sen upeista ja jopa mahtailevista omakotitaloriveistään.

Opiskelijoille ja nuorille mahdollisten asuntojen sijoittaminen alueelle on mielestäni tärkeää ja olen sitä halunnut tutkia omassa kerrostalossani. Mikä varmistaisi asukkaiden saapumisen alueelle, joka on 20 kilometrin päässä kampukselta? Hyvät pyöräilyväylät, nopea autoyhteys, tarpeeksi usein kulkeva bussiliikenne, sekä alueen vahvuuksien korostaminen ovat ratkaisu tähän. On tärkeää mielestäni ymmärtää etteivät kaikki opiskelijat halua asua Oulun mittakaavassa tiheään asutetuilla alueilla, vaan monet tulevat Lapista tänne opiskelemaan, ja siten luonnon lähelläoleminen tuntuu kaikista turvallisimmalta ja kotoisimmalta. Rakennuksen katolla oleva hirsisauna on myös monille houkute. Kauemmas keskustasta rakentaminen myös vähentää rakennuttamiskuluja, ja siten on mahdollisuus panostaa rakennuksen suunnitteluun ja sen materiaaleihin ja tiloihin.

see all

Subjects:
Copyright information: © Vilja Halonen, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/