University of Oulu

Musiikkikeskus Oulun keskustaan

Saved in:
Author: Kivekäs, Johanna1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 19.9 MB)
Pages: 11
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202306292786
Language: Finnish
Published: Oulu : J. Kivekäs, 2023
Publish Date: 2023-06-30
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lassila, Anssi
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyöni aiheena oli suunnitella musiikkikeskus Oulun keskustaan Pakkahuoneenkadulle. Halusin tehdä musiikkitalon, joka näkyy kaupunkikuvassa ja kutsuu muitakin kuin musiikin harrastajia musiikin maailmaan. Tavoitteena oli myös muodostaa uuden arkkitehtuurin avulla mielenkiintoista kaupunkitilaa Pakkahuoneenkadulle.

Suunnittelutyölle varattu tontti sijaitsee tiiviissä korttelissa kahden rakennuksen välissä. Kaupunkikuvallisesti merkittävän musiikkitalon sijoittaminen tiiviiseen kaupunkirakenteeseen vaikutti aluksi haastavalta, mutta luonnosteluvaiheen ajatus rakennusmassan viemisestä Pakkahuoneenkadun yläpuolelle ratkaisi monia haasteita. Toisaalta ulokeratkaisun käyttö toi muita mielenkiintoisia suunnitteluhaasteita mukanaan.

Yksi Nykyaikaisen arkkitehtuurin III-kurssin teemoista oli kiertotalouden ja kestävän kehityksen ratkaisujen toteuttaminen nykyarkkitehtuurin keinoja hyödyntämällä. Suunnittelutyön yhtenä tavoitteena oli hyödyntää tontilla olemassa olevaa rakennusta uudessa suunnitelmassa. Paikalla sijaitsee Veijo Kerolan suunnittelema konttori- ja liiketalo vuodelta 1962. Säilytin omassa suunnitelmassani vanhan rakennuksen betonisen pilarilaatta rungon kokonaisuudessaan ja lisäksi hyödynsin vanhan julkisivun kuparimateriaalia uudessa julkisivussa kollaasin muodossa. Rakennuksen uusi ja vanha osa ovat eri luonteiset, mutta yhteen sointuvat, molemmissa rakennuksen runkorakenteet ja -materiaalit ovat hallitsevia.

Halusin jakaa rakennuksen toimintoja niin, että katutilaan kurottuvassa osassa on julkisemmat tilat ja vanhassa rakennuksen osassa on yksityisemmät tilat, eli esimerkiksi opetustilat ja toimistot. Toimintojen jakoa korostaa myös se, että kamarimusiikkisalista ja ravintolasta avautuu pitkä näkymä Pakkahuoneenkadulle, sekä opetus- ja toimistotiloista avautuu näkymä rauhalliselle sisäpihalle.

see all

Subjects:
Copyright information: © Johanna Kivekäs, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.