University of Oulu

Musiikkikeskus : Väinö

Saved in:
Author: Mustonen, Roope1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 3.1 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202306292788
Language: Finnish
Published: Oulu : R. Mustonen, 2023
Publish Date: 2023-06-30
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Lassila, Anssi
Description:

Tiivistelmä

Valitsin kandidaatintyökseni Nykyaikainen arkkitehtuuri III-kurssin työn. Tehtävänä oli suunnitella musiikkitalo vanhaan toimistorakennukseen Oulun keskustaan Pakkahuoneenkadulle. Kurssin tavoitteena oli hyödyntää vanhan rakennuksen kantava runko.

Suunnittelutyöni tavoitteena oli tuoda ahtaaseen ja hämyiseen toimistorakennukseen valoa sekä tilan tuntua, ja samalla luoda mahdollisimman helposti navigoitava pohjaratkaisu.

Halusin luoda kadunpuoleisesta sisäänkäynnistä kiinnostusta herättävän. Sisäänkäynti kutsuu ohikulkijan ihmettelemään ensimmäisen kerroksen aulan arkkitehtuuria ja mahdollisesti nauttimaan sen ravintolan antimista.

Tilojen valoisuuden varmistamiseksi suuri osa tiloista on varustettu lasisilla väliseinillä. Julkisivun kuparilevyn perferointi tuo valoa kadun ja sisäpihan puolelta. Materiaaleiksi valikoituivat patinoitu ja käsittelemätön kupari, jotka juontuvat alkuperäisen toimistorakennuksen julkisivun kuparipellityksestä. Alkuperäinen kantava runko tulee esille sisätilojen betonipinnoissa. Runko on jätetty kokonaisuudessaan raakabetonipinnaksi. Raakabetonia on käytetty myös osissa rakennuksen väliseinissä ja -pohjissa.

Rakennuksen keskelle sijoittuu pääporraskäytävä, joka kohoaa ylimpään kerrokseen asti. Luonnonvalo tulvii portaikkoon suuren kattoikkunan kautta. Sisäinen kulku keskittyy portaikon ympärille, ja kiertää sen reunoja. Kaikki rakennuksen huoneet, kuten opetustilat, toimistohuoneet ja salit, sijoittuvat rakennuksen reunoille. Hissit ja rakennuksen toinen porraskäytävä sijoittuvat länsiseinustalle.

Tekniset tilat sekä keittiö on sijoitettu kellaritasoon. Ensimmäinen kerros kokoaa yhteen naulakot, baari- ja lipputiskin sekä ravintolatilat. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa sijaitsevat opetustilat. Neljännessä toimisto-, kokous- ja taukotilat. Viidennessä sijaitsee varsinainen konserttisali, sen lämpiö ja esiintyjien taustatilat.

see all

Subjects:
Copyright information: © Roope Mustonen, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/