University of Oulu

Kerrostalo Ikaalisiin

Saved in:
Author: Martinmäki, Helmi1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 21.7 MB)
Pages: 22
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202308142926
Language: Finnish
Published: Oulu : H. Martinmäki, 2023
Publish Date: 2023-08-14
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Työn tavoitteena oli suunnitella laadukasta ja arkkitehtonisesti kiinnostavaa asuinrakentamista Ikaalisiin. Tavoitteen taustalla oli tarve vahvistaa Ikaalisten viihtyisyyttä ja asumista Vanhassa kauppalassa ja Toivolansaaressa. Lisäksi yleisesti alueen vetovoimaisuutta pyrittiin lisäämään. Asuntosuunnittelukurssilla odotuksena oli suunnitella persoonallisia, tuoreita sekä tutkittuja suunnitelmia. Erityisenä oppimistavoitteena oli suunnitella laadukkaita asuintiloja.

Lisäksi omia tavoitteitani olivat suuret tilavat asunnot, joissa olisi tilaa elää, liikkua ja olla. Siellä rauha säilyisi monenlaisissa elämäntilanteissa. Esimerkiksi yksi tavoite oli se, että eteiseen mahtuisi lastenrattaiden tai rollaattorin kanssa. Halusin, että asunnoissa olisi sellaisia yksityiskohtia, jotka saavat asukkaan kiintymään asuntoon ja tuntemaan sen kodiksi. Sellaisia voisivat mielestäni olla takka, lasiliukuovi parvekkeelle ja syvät ikkunasyvennykset. Pyrin saamaan asuntoihin mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Liukuovien ansiosta huoneissa voisi avata kiinnostavia näkymiä toisen tilan läpi ulos asti. Parvekkeiden tarkoituksena on tarjota mahdollisuus olla mahdollisimman paljon ulkona raikkaassa ilmassa, vaikka olisi jostain syystä estynyt lähtemään asunnostaan. Pitkä parveke mahdollistaa liikkumisen ulkotilassa myös silloin kun ei voi lähteä kotoa.

Talon yhteistiloista löytyy mm. pesu- ja huoltotila autoille ja pyörille, kuntosali, sauna ja uima-allas.

Talon pihana toimii puutarha, joka olisi kaikenikäisten kohtaamis- ja leikkipaikka. Puutarhassa voisi käyskennellä mietiskelemässä elämää ja ihmettelemässä luonnon ja kasvien ihmeellisyyttä. Istumapaikat sijaitsevat sekä hiekkalaatikon että altaan läheisyydessä. Pihan on tarkoitus olla kokemuksellinen ja viihtyisä paikka.

Vaikutteita suunnitelmaani otin omista kokemuksistani erilaisista kodeista, joissa olen vieraillut.

Toivolansaaressa on ollut tiilitehdas 1800-luvun lopulla. Inspiraatiota koko työhön sain Ikaalisten historiasta ja nykyhetkestä. Innostuin tiilistä ja hyvin hoidetuista pihapuutarhoista. Alusta asti oli selvää, että haluan suunnitella tiilikerrostalon. Massiivitiilirakenteisena talo olisi hengittävä, luja ja kestävä.

Sijainniksi valikoitui Toivolansaari. Tontin läheisyydessä on puistoaluetta, metsää ja nykyinen vanhainkoti. Kerrostalo on sijoitettu niin, ettei se tulisi jyrkkään rinteeseen, eikä aivan vanhainkodin maisemien eteen. Vanhukset silti näkisivät pihan kauniin puutarhaan. Toivolansaaren upeat järvimaisemat, puisto- ja ranta-alueet vakuuttivat minut siitä, että siellä ihmisen olisi hyvä asua laadukkaassa asunnossa ja viihtyisässä ympäristössä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Helmi Martinmäki, 2023. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for your own personal use. Commercial use is prohibited.