University of Oulu

Kerrostalo Ikaalisiin

Saved in:
Author: Hilli, Pinja1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 7.7 MB)
Pages: 11
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202311113201
Language: Finnish
Published: Oulu : P. Hilli, 2023
Publish Date: 2023-11-13
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Kandidaatintyöni rakentuu yhteisprojektista, johon kuuluu yhdyskuntasuunnittelun, nykyaikaisen arkkitehtuurin ja rakennusopin kurssit. Oma työni syventyy asunto- ja kerrostalosuunnitteluun, mutta käsittelee myös hieman rakennusoppia.

Kandidaatintyöni sijoittuu Ikaalisten vanhaan kauppalaan. Työprosessi lähti liikkeelle asemakaavasuunnittelun kurssista, missä saimme tehtäväksi uudistaa vanhan kauppalan ja Toivolansaaren aluetta. Kurssin tavoitteena oli vanhan kauppalan asumisen, matkailun ja pien/uusyrittämisen edellytysten vahvistaminen. Henkilökohtaisena tavoitteenani oli täyttää alueelle sijaitsevat tyhjät tai toimettomat tontit niille sopivalla toiminnalla. Suunnitelmassani pyrin säilyttämään alueen hengen, mutta kuitenkin myös elävöittämään sitä.

Työhön valitsemani tontti oli suunnitteluhetkellä tyhjillään. Tontilla oli aikaisemmin sijainnut pieni liikerakennus, ja tämä sopi mielestäni edelleen mainiosti paikalle. Jaoin tontin kahtia ja sijoitin sille asuinkerrostalon ja liikerakennuksen. Tontti oli mielestäni yhdellä alueen parhaimmista paikoista, kauniin ja idyllisen Turkinpuiston kupeessa, alueen lähes korkeimmalla kohdalla. Suunnittelemani asuinkerrostalo on vain neljäkerroksinen soveltuakseen sitä ympäröivään muuhun rakennusmassaan. Kerrostalon julkisivumateriaalit on valittu tarkastelemalla hienovaraisesti tonttia ympäröiviä rakennuksia ja niiden materiaalivalintoja. Kerrostalon seinät ovat rapattua vaaleaa pintaa ja parvekkeiden sekä sisäänkäynnin pitsitiili sävyltään ruskeaa. Asuinkerrostalon jokaisesta kerroksesta avautuu upeat maisemat eri ilmansuuntiin, joita kehystää rauhoittava metsämaisema sekä Kyrösjärvi.

Suunnittelin rakennuksen pitäen mielessäni ilmansuunnat, toimivan piha-alueen sekä miellyttävät huoneistot ja toimivat pohjaratkaisut. Suunnitelmassani tahdoin keskittyä luomaan asuinhuoneistoista ja niiden pihapiiristä kodikkaan sekä avoimen mutta yksityisen samaan aikaan. Tahdoin luoda yhteisöllisyyden tunnetta sijoittamalla tontille saunarakennuksen sekä viihtyisän piha-alueen.

Asuntosuunnittelun kurssilla keskityin luomaan toimivia, hyvin sisustettavia ja muunneltavia huoneistoja. Asuntosuunnittelussa on huomioitu niin lapsiperheet kuin iäkkäämpikin väestö. Jokaisella asunnolla on lisäksi oma tilava lasitettu parvekkeensa. Piha-alueelle on sijoitettu jotain jokaista ikäluokkaa kohden, muun muassa leikkialue, marjapensaita sekä oleskelualue. Rakennukselle ja sen parvekkeille on pyritty luomaan yksityisyyttä pitsitiilistä tehdyillä koristeseinillä sekä piha-aluetta rajaavalla aidalla.

Piha-alue pyritään sovittamaan yhteen sen vieressä sijaitsevan Turkinpuiston kanssa tuomalla sinne puistomaista tuntua korkeilla puilla sekä nurmikkoalueilla ja pensailla, jotka ympäröivät rakennusta ja pitävän kaupunkimaiseman vehreänä.

see all

Subjects:
Copyright information: © Pinja Hilli, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/