University of Oulu

Kerrostalo Ikaalisiin : Mikael Villa

Saved in:
Author: Villa, Mikael1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Technology, Oulu School of Architecture
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 3.4 MB)
Pages: 8
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202311113202
Language: Finnish
Published: Oulu : M. Villa, 2023
Publish Date: 2023-11-14
Thesis type: Bachelor's thesis
Tutor: Pihlajaniemi, Janne
Description:

Tiivistelmä

Tehtävänä oli suunnitella Ikaalisiin uutta ja tiivistävää palvelu- ja asuintilaa. Alue sijoittui Ikaalisten vanhan kauppalan alueelle ja toivolansaareen. Lähtökohtana oli suunnitella rakennettua ympäristöä, joka saisi ihmisiä muuttamaan Ikaalisiin. Eli miten kehittää Ikaalisia asuinpaikaksi, joka on yhtä tai edes vähän houkutteleva kuin Suomen suuret kaupungit. Ikaalisen tapauksessa halusin vähän väljempää asutusta, eli rakennusten väliin jää tilaa. Ikaalinen on rauhallinen kunta lähellä suurempia kaupunkeja, joten se voisi olla houkutteleva lapsia saavalle perheelle. Asunnot ovat suunniteltu tämä asia mielessä.

Asuntomallien joukosta löytyy yksi yksiö, mutta sekin on 39 neliötä iso. Halusin ulko-ovelta suoran näkymän ulos, tämä takaa valoisia asuntoja ja selkeitä pohjia. Halusin välttää kapeita käytävätiloja. Vaikka ne ovat hyödyllisiä kulkureittejä. Halusin kulkureittien kulkeutuvan jonkin tilan läpi. Päätös tekee tiloista myös avarampia, ja auttaa valonsaantia. Keittiöt sijaitsevat omissa ikkunallisissa tiloissaan. Ne eivät sijaitse omissa huoneissaan, mutta kuitenkin selkeästi eri tilassa kuin esimerkiksi olohuone. Tilavat parvekkeet toimivat huoneina, kun vuodenaika sen sallii.

Ulkoinen arkkitehtuuri on tarkoitukseltaan rauhallista. Kuultomaalattu lehtikuusipaneeli on pääjulkisivumateriaalina. Ensimmäisen kerroksen julkisivumateriaali on pestyä betonipintaa.

Rakennuksessa yhteisiä tiloja ovat ensimmäisessä kerroksessa pesutupa ja kuntosali. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee kattoterassi, jonka yhteydessä on sauna ja kokoontumista kannustava sisätila. Tavoitteena oli saada asukkaille yhteistä tilaa, joka kannustaa yhteiseen kanssakäyntiin, kuitenkin ottamatta liikaa tilaa asuinneliöstä. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee pyöräkellari ja lastenvaunuvarasto, kellarissa on häkkivarastot.

Rakennus toimii palkkivahvisteisena clt- talona. Rakenteet ovat puuta, paitsi välipohjassa sijaitsee ohut betonikerros. Hyvä lämpö- ja äänieristävyys. Katto on viherkatto, joka auttaa hulevesien imeytymisessä.

Koko prosessi alkoi alueen uudesta suunnitelmasta syksyllä syyskuussa 2022. Sen jälkeen keskittymisen kohteena oli yksi asuinrakennus, jonka tilat suunniteltiin. Myöhemmin suunniteltiin koko rakennuksen rakenteet ja yksityiskohdat. Prosessi päättyi keväällä toukokuussa 2023.

see all

Subjects:
Copyright information: © Mikael Villa, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/