University of Oulu

Perinteinen juhannus Aurinkovaaralla : Aavasaksan juhannusjuhlat 1950–1990

Saved in:
Author: Hiltunen, Antti1
Organizations: 1University of Oulu, Faculty of Humanities, History
Format: ebook
Version: published version
Access: open
Online Access: PDF Full Text (PDF, 0.9 MB)
Pages: 61
Persistent link: http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202311143225
Language: Finnish
Published: Oulu : A. Hiltunen, 2023
Publish Date: 2023-11-15
Thesis type: Master's thesis
Tutor: Kinnunen, Tiina
Salo, Matti
Reviewer: Kinnunen, Tiina
Enbuske, Matti
Description:

Tiivistelmä

Tutkielmani käsittelee Aavasaksan juhannusjuhlia vuosina 1950–1990. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten juhannusjuhlien ohjelmistoa kehitettiin ja mitä juhannusjuhlista kirjoitettiin.

Päälähteinä käytän Lapin Kansaa ja Pohjolan Sanomia. Näiden lisäksi käytän Tornionlaakson matkailijayhdistyksen pöytäkirjoja ja toimintakertomuksia sekä Aavasaksan ystävien tekemää sanomalehtileikettä. Tutkimusmenetelmänä käytän lähilukua, minkä lisäksi esitä tuloksia tilastollisessa muodossa.

Tutkielman keskeisimpiä tuloksia ovat seuraavat: Tornionlaakson matkailijayhdistys oli järjestänyt juhannusjuhlia jo vuodesta 1928 lähtien. 1950-luvulla vierailijoiden määrä oli tasaista, kunnes alkoi nousta 1950-luvun lopussa. Vierailijoiden määrä oli huipussaan 1960-luvun alussa, jonka jälkeen se alkoi laskea. Tuolloin oli juhannusjuhlien kulta-aika. 1970-luvulla vierailijoiden määrä väheni alimmilleen. 1980-luvun puolessa välissä koettiin juhannusjuhlilla vierailijoiden määrän uusi nousu mutta ei tavoitettu kulta-aikojen määriä. Juhannusjuhlat loppuivat vuonna 1990, kun Tornionlaakson matkailijayhdistys luopui järjestämisvastuusta.

Juhannusjuhlilla oli vakiintuneita ohjelmanumeroita 1950- ja 1960-luvuilla: valtakunnallinen lippujuhla, ooppera- tai balettiesitys ja juoksutapahtuma. 1960-luvulla ooppera- ja balettiesitykset vaihtuivat kesänäytelmiin. 1960-luvun puolessa välissä ohjelmanumerot alkoivat muuttua enemmän musiikkipainotteisiksi, jollaisina ne jatkuivat juhannusjuhlien loppuun asti. 1970-luvulla ohjelmistoon tulivat bingo ja laskuvarjohypyt. 1980-luvun alussa yritettiin tuoda perinteisiä ohjelmanumeroita takaisin. Vuonna 1985 juhlat kokivat suurimman muutoksen, kun juhlat muuttuivat rockfestivaaliksi. Juhannusjuhlilla järjestettiin vuosikymmenten aikana myös arvontoja ja erilaisia kilpailuja.

Tutkielma osoittaa, että Aavasaksan juhannusjuhlat oli yksi Lapin suurimmista juhannusjuhlista, jolla oli pitkät perinteet. Sinne tultiin ympäri maata ja jopa ulkomailta ihastelemaan keskiyön aurinkoa. Ohjelmistoa pidettiin ajantasaisena ja pyrittiin tarjoamaan kaikille sopivaa ohjelmaa.

see all

Subjects:
Copyright information: © Antti Hiltunen, 2023. Except otherwise noted, the reuse of this document is authorised under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0) licence (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). This means that reuse is allowed provided appropriate credit is given and any changes are indicated. For any use or reproduction of elements that are not owned by the author(s), permission may need to be directly from the respective right holders.
  https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/